imatges inèdites gaudí

El programa 30 minuts de TV3 ha emès unes imatges inèdites en les quals es veu un home que podria ser Antoni Gaudí. Es tractaria de les primeres imatges en moviment de l’arquitecte. El vídeo es van rodar el 1925, un any abans de la mort de l’artista, i les ha recuperat la cadena catalana per un especial sobre la Sagrada Família. Tot i això, són molts els experts que s’han posicionat en contra de la teoria que l’home amb barret que apareix a les imatges sigui Gaudí.

 

Les imatges són obra de Joan Munné, un dels tres ebenistes que treballava amb Gaudí. Munné va gravar la pel·lícula durant la seva boda a Montserrat, a la qual l’arquitecte estava convidat. Va ser una de les seves darreres aparicions públiques que denoten l’amistat entre els dos homes.
La filmació va ser verificada per la germana carmelita de Sant Josep, Montserrat Rius, que va conèixer Gaudí quan era novícia. Rius, ja morta, va certificar l’any 2002 que l’home que apareixia a les imatges que ara s’han emès era, sense cap mena de dubte, Antoni Gaudí.

 

Després de 17 anys darrere la gravació, TV3 ha obtingut el beneplàcit dels descendents de Munné per emetre les imatges. Les cintes han passat els darrers 92 anys a la nevera de la família de Frederic Fargas Teixidó, l’actual propietari de la cinta i besnét de Joan Munné.

Amb el títol Compte enrere, el documental, es va emetre el diumenge 18 de juny al vespre a la televisió autonòmica catalana. El reportatge és obra de Roser Oliver i Carles Señalada i està disponible on-line al portal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) fins el 25 de juny.

 

 

Dubtes sobre l’autenticitat

 

Alguns experts i historiadors ja s’han posicionat en contra de l’afirmació que Gaudí és l’home del barret. Mn. Jaume Aymar, historiador i prevere, aporta els següents arguments, recollits per Radio Estel, per negar-ho:

 

1 – Gaudí, ja de jove, es resistia molt a deixar-se fotografiar. La majoria de les fotos que se’n conserven, llevat de la del títol d’arquitecte, es van prendre sense que pràcticament se n’adonés. Si en alguna havia de posar, com la del grup d’erudits catalans i rossellonesos al claustre de la catedral d’Elna (1883), ho feia a desgrat i surt mig d’amagat.

2 – El senyor que a la filmació avança cap a la càmera, confiat i somrient, és un personatge alt i corpulent, elegant i que camina lleuger. El 1925, Gaudí ja vivia a la Sagrada Família, consagrat a la construcció. Vestia pobrament, era un ancià més aviat magre, una mica carregat d’espatlles i caminava pausadament (portava les cames embenades).

3 – La forma del front d’aquest senyor és diferent de la de l’arquitecte. També són diverses les faccions. L’any 1924 Gaudí apareix descobert a la processó de Corpus i té molt menys cabell que el senyor del fotograma del 1925. Aquest home de la pel·lícula porta la barba ben retallada i Gaudí la tenia molt més blanca, poblada i desastrada.

4 – No obstant això, en una seqüència del documental es veu un altre personatge passant ràpidament que fa pensar en Gaudí i que no sembla el mateix que camina cap a la càmera.

 

L’any passat, per aquestes dates, també es van publicar unes fotografies de l’any 1917, on es veia un personatge que es va identificar amb Gaudí en el moment d’entrar a la Universitat de Barcelona. Ben analitzades, es va desmentir que fos l’arquitecte. La fama de Gaudí és tal que podem crear-ne rèpliques fictícies.

 

Llegiu més sobre el debat en aquest article de LaVanguardia.com

Llegiu més d’aquesta notícia al web del Diari ARA

Llegiu els arguments de Mn. Jaume Aymar al web de RadioEstel.cat

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.